Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Εθνικός Δρυμός Λευκών Όρεων (Σαμαριά)

Ιδρύθηκε το 1962 και έχει έκταση πυρήνα 48.500 στρέμματα.
Βρίσκεται στο Νομό Χανίων, ανάμεσα στον Ομαλό και την Αγία Ρούμελη, βρίσκεται στα Λευκά Όρη και περιλαμβάνει το φημισμένο φαράγγι της Σαμαριάς
Το τοπίο της Σαμαριάς είναι πραγματικά μεγαλοπρεπές. Από το βάθος του φαραγγιού, όπου κυλάει ένα μικρό ποτάμι με πλατάνια, υψώνονται άγριοι γκρεμοί που φθάνουν σε ύψος
εκατοντάδων μέτρων. Και οι δύο πλευρές του είναι σκεπασμένες με πεύκα και μικρά κυπαρίσσια.



Το φαράγγι της Σαμαριάς ή Φάραγγας όπως το λένε οι Σφακιανοί είναι το μεγαλύτερο και επιβλητικότερο της Ευρώπης. Όλο το τοπίο είναι μοναδικό στο είδος του για τα Βαλκάνια.
Οι εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί και η ιδιαίτερα πλούσια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας συνθέτουν μια μοναδική σε αγριότητα και επιβλητικότητα εικόνα.

Περισσότερα από 450 είδη του φυτικού βασιλείου βρίσκονται στην περιοχή, 70 από τα οποία συναντώνται μόνο στην Κρήτη (ενδημικά είδη και υποείδη), όπως το δίκταμο (Amaracus dictamnus), ο έβενος (Ebenus cretica) και η αμπελιτσιά (Zelkova abelicia). 


Mερικά αναπτύσσονται αποκλειστικά στο φαράγγι, όπως το βούπλευρο (Bupleurum kakiskalae) και η μυοσότις (Myosotis refracta refracta), ενώ το ελίχρυσο (Helichrysum heldreichii) και το κεφαλάνθηρο (Cephalanthera cucculata) είναι από τα πολύ σπάνια και κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Είναι το μόνο μέρος στην Ευρώπη όπου ζουν σε άγρια κατάσταση το ονομαστό κρητικό αγριοκάτσικο ή Κρι-κρι (Capra aegagrus cretica)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου